NASLOVNA » Keramika » Lasersko sečenje keramike?!

04.12.2017.

Autor: Decorativa

Lasersko sečenje keramike?!

Iako je industrija keramike jedna od najstarijih, dizajn keramike za oblaganje površina se menja kao i svi ostali trendovi u svetu. Danas keramičke pločice možete naći u širokom spektru (dizajna) dezena i formata, prema tome sama tehnologija obrade istih iziskuje raznovrstne alate. Vrsta obrada koja se najčešće pimenjuje jeste sečenje keramičke pločice na meru. Za precizno sečenje se može koristiti dijamantski disk koji se hladi vodom, takozvano vlažno ili mokro sečenje. Odstupanja kod ovakvog sečenja su ispod 1mm. Takođe kvalitet reza mora biti bez krzanja, a za to je zaslužan izbor dijamanstkog diska koji se pažljivo odabira prema vrsti keramike koja se seče.

Isečena ivica pločice se naknadno može obraditi tako da se dobija jedna veoma fina i blago obrušena ivica, koja se ne razlikuje od fabrički ratifikovane pločice. Sa ovakvim načinom sečenja se mogu raditi iskljućivo pravolinski rezovi.

Za krivolinijsko sečenje ili lučno sečenje keramičkih pločica koristi se water jet. Sečenje water jetom je zapravo sečenje vodenim mlazom u koju se dodaje abraziv. Vrlo često se prave greške i ovu vrstu sečenja nazivaju lasersko sečenje keramike, međutim laserom je skoro nemoguće seći keramičke pločice iz prostog razloga što laser razvija veoma visoku temperaturu u jednoj tački, a pločica je ne može tako brzo primiti usled čega dolazi do pucanja. Ono što je moguće raditi laserom je možda neko površinsko graviranje.

Najnovije

 • Lasersko sečenje keramike?!December 4, 2017 - 1:21 pm

  Vrlo često se prave greške i ovu vrstu sečenja nazivaju lasersko sečenje keramike, međutim laserom

 • Mozaik sa efektimaMozaici sa efektimaNovember 16, 2017 - 1:14 pm

  Ako želite da mozaik obogatite i oplemenite, nudimo Vam upravo to, dodavanjem metalik i reljefnih efekata uz simboličnu naknadu.

 • prelivanje bojaPrelivanje bojaNovember 16, 2017 - 1:13 pm

  Smislenim uklapanjem boja u mozaiku prema kompjuterski proizvedenoj šemi, radi postizanja efekta prelivanja boja. Pored standardnog nasumičnog kombinovanja više boja unutar kvadratnog mozaika, nudimo Vam posebnu vrstu usluge kompjuterskog generisanja šeme uklapanja boja.

 • Pixel mozaiciPixel MozaikNovember 16, 2017 - 1:10 pm

  Decorativa Ceramica proširila svoj spektar ponude sa jednom novom vrstom mozaika. Naš tim dizajnera kao i sam kolektiv Decorative Ceramike je tim mladih koji tezi ka napredku i samim tim gleda da unapredi i usavši spektar ponude naše kompanije.

 • 3d mozaik3D MozaikNovember 16, 2017 - 1:09 pm

  Inspirisan savremenom urbanom kontekstu i arhitektskim trendovima, 3D mozaik ima originalan dizajn pun karaktera. Promoviše maksimalnu slobodu dizajna i čini proizvod prilagodljiv različitim vrstama okruženja, stvarajući prijatnu atmosferu vašem modernom ambijentu.

Pozovite nas!